מאמר זה דן בנושא של החמרת מצב משרד הביטחון, והוא מיועד עבור מי שסובל מנכות שכבר הוכרה בעבר על ידי משרד הביטחון, אך בחלוף הזמן חלה החמרה בעצימות הפגיעה המוכרת.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
על מנת למנוע בלבול, זהו הזמן להסביר בקצרה מהו ההבדל בין החמרה משרד הביטחון לבין הכרה בנכות או נכות מוסבת.
אם אדם חלה או נפצע במהלך שירותו הצבאי הוא רשאי להגיש בקשה להכרה בנכות. במידה ובמהלך השנים נגרמה לו פגיעה נוספת, שהיא תוצאה של הנכות המוכרת – עליו להגיש תביעת נכות מוסבת. הכוונה היא לנכות חדשה שלא הייתה נגרמת ללא הפגיעה הראשונה. למשל אדם שאיבד את אחת משתי גפיו התחתונות, ובעקבות כך הפעיל מאמץ גדול יותר על הרגל השנייה עד שנגרם לה נזק.
לעומת זאת החמרת מצב מתייחסת למצב שבו הפגיעה המוכרת הפכה לחמורה יותר. ניתן להגיש טופס החמרת מצב משרד הביטחון רק כאשר מדובר בנכה שיש לו לפחות 1% נכות.
החמרת מצב משרד הביטחון
החמרת מצב היא למעשה בקשה לבדיקה מחדש. זוהי זכות המעוגנת בסעיף 37 לחוק הנכים (תגמולים ושיקום). אין לבלבל בין בקשה לבדיקה מחדש לבין ערעור על ועדה רפואית משרד הביטחון.
החמרה משרד הביטחון מתייחסת לנכות שהוכרה על ידי משרד הביטחון ונקבעו עבורה אחוזי נכות. במידה ובמהלך הזמן חלה החמרה, ניתן להגיש טופס החמרת מצב משרד הביטחון – רצוי כמובן לעשות זאת בעזרת עורך דין ייצוג נכי צה“ל. לאחר שתוגש הבקשה, הנפגע יוזמן לוועדה רפואית אשר תבחן את מצבו הבריאותי, ובסמכותה להעלות את אחוזי הנכות.
על פי סעיף 37 לחוק הנכים, ניתן לבקש בחינה מחדש של הנכות כל עוד עברו 6 חודשים מיום קביעת דרגת הנכות האחרונה. אין הכוונה לבחינה מחודשת לאחר שנכות לא הוכרה, אין מדובר בערעור.
טופס החמרת מצב משרד הביטחון
תביעת החמרת מצב משרד הביטחון מוגשת באמצעות טופס ’בקשה לבדיקה מחדש על ידי ועדה רפואית (נכות מוכרת בלבד). לכאורה מדובר בטופס פשוט הכולל את הפרטים האישיים המזהים, הנימוקים להגשת הבקשה, וכיצד באה לידי ביטוי החמרת המצב.
אל מי שבאמת מעוניינים לעמוד בהצלחה בפני הוועדה, ולגרום לוועדה לראות את החמרת המצב, מוטב שיפנה אל עורך דין משרד הביטחון. עורך הדין יסייע להגיש את הבקשה, עם כל הנימוקים הנכונים והתיעוד הרפואי התומך בטענות העולות בטופס.
לאחר הגשת טופס החמרה משרד הביטחון, הנפגע יוזמן להופיע בפני הוועדה הרפואית אשר תעריך מחדש את מצבו הרפואי. במידה והוועדה תמצא כי אכן חלה החמרה במצבו הרפואי, היא תעלה את אחוזי הנכות. והם יכנסו לתוקף החל ממועד הפנייה. הוועדה לא יכולה להחיל את אחוזי הנכות החדשים באופן רטרואקטיבי. כלומר אם חלה החמרה במצב הנכות, אל תתמהמה – פנה אל עורך דין לייצוג נכי צה“ל בהקדם.
החמרה משרד הביטחון
בקשה לבחינה מחדש יש להגיש לאגף השיקום במשרד הביטחון, בהתאם לאזור מגוריכם. רצוי לעשות זאת באמצעות דואר רשום, כך תוכלו לוודא כי הבקשה התקבלה באגף השיקום. לאחר שהבקשה תיבדק, אתם צפויים לקבל הזמנה להופעה בפני ועדה רפואית, שם יושבים רופאים מומחים מהתחום הרלוונטי לאופי הפגיעה שיש לכם.
הוועדה רפואית תבחן אך ורק את נושא החמרת המצב של הפגיעה המוכרת שבגינה הוגשה הבקשה. אם חשבתם שזו הזדמנות לספר לוועדה על פציעות אחרות שיש לכם, ושהן לא הוכרו קודם, זהו לא הזמן. לצורך כך התייעצו עם עורך הדין לגבי הגשת בקשה להכרה בנכות מוסבת. ישנם מקרים בהם באמת כדאי לבקש מהוועדה לבחון יחדיו גם נכות מוסבת וגם החמרת מצב. אך כמובן יש לעשות את באמצעות הטפסים המתאימים, ורק לאחר שהתייעצתם עם עו“ד תביעות משרד הביטחון.
בהתאם לאזור מגוריכם, תוזמנו לוועדה רפואית באחת מהכתובות הבאות:
מחוז חיפה – במחוז או בבית החולים רמב”ם
מחוז באר שבע – במחוז או במועדון נכי צה”ל (יהושוע הצורף 34, ב“ש)
מחוז ירושלים – הוועדה מתקיימת במחוז
במחוזות תל-אביב, דן ורחובות – הוועדות מתקיימות במטה אגף השיקום, דרך זאב ז’בוטינסקי 94, פתח תקווה.
.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
עורך דין משרד הביטחון
תביעות נגד משרד הביטחון דורשות סיוע משפטי מידיהם של עורכי דין המכירים את המערכת הצבאית, וכל הבירוקרטיה הקשורה אליה. רבים מנכי צה“ל מרגישים כי לאחר הנתינה הרבה שלהם למען המדינה, הם מוזנחים ולא מקבלים טיפול ראוי. על מנת לממש את מלוא הזכויות שלכם, ולא להגיע למצבים אלו, חשוב להתנהל בעזרתו של עורך דין לענייני תביעות משרד הביטחון.
עורך דין אילן בנימיני מביא איתו ניסיון רב בייצוג חיילי צה“ל וכל יתר אנשי כוחות הביטחון. משרדנו מעניק ייצוג משפטי לחיילים בקבע ובסדיר, אנשי מילואים, משמר הכנסת, שב“כ, משמר הגבול וכל יתר גופי הביטחון.
עורך דין אילן בנימיני בפייסבוק.