חיילים בשירות סדיר ואנשי קבע עשויים לסבול מפציעות ומחלות שירות, ןבהתאם לכך לפתוח ב הליך תביעה למשרד הביטחון. זהו הליך מורכב הדורש עזרה של עורך דין מומחה לתביעות משרד הביטחון. ולא רק חיילי צה“ל נכנסים לקטגוריה זו, אלא כל כוחות הביטחון והשיטור. אלו יכולים להיות גם שוטרים, אנשי שב“כ, משמר הכנסות וכו.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
במהלך השירות הביטחוני עלולות להתרחש תאונות ומחלות שונות. לפעמים הן קשורות באופן ישיר לשירות (מחלת שירות) ולפעמים אלו פציעות או מחלות אשר התרחשו בזמן השירות אך אינן קשורות באופן ישיר לשירות. בעבר היה מספיק שהמחלה או הפציעה תתרחש בתקופת השירות, אך היום המצב קצת יותר מורכב. כיום ישנו חוק חדש – חוק הנכים תגמולים ושיקום. על פי החוק החדש, עבור משרתי הקבע, ישנה הפרדה בין פציעות ומחלות שהתרחשו בעת השירות, לבין אלו שהן תוצאה ישירה של פעילות ייחודית האופיינית לצבא.
למשל במידה ונפצעתם במהלך פעילות מבצעית וסובלים מבעיה של טראומה בצבא (לצורך הדוגמה) ניתן לקבל הכרה כנכי צה“ל. אך במידה ואתם עוסקים בעבודה משרדית ולפציעה שלכם יש מאפיינים של תאונת עבודה, לא תוכרו כנכי צה“ל. במקרה זה אין מגישים תביעה כנגד משרד הביטחון אלא פותחים בהליכים אזרחיים מול הביטוח הלאומי.
מחלת שירות
לפני שנפרט על הליך תביעה למשרד הביטחון, חשוב להבין שני מושגים – מחלת שירות וחבלת שירות.
כיום החוק מגדיר במפורש מהי מחלת שירות. זוהי יכולה להיות כל אחת מהפגיעות שמייד נפרד, ובלבד שהיא תוצאה של אירוע שאופיו, מהותו ונסיבותיו הם ייחודיים לשירות הצבאי, או תנאי השירות הייחודיים:
(1) מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן שקבע שר הביטחון בצו, לקרינה מייננת או לקרינה אינפרא-אדומה;
(2) הידבקות במחלה כתוצאה מחשיפה למוצרי דם ונוזלי גוף במסגרת טפול רפואי בתנאי שדה;
(3) פגיעה באיברי השמיעה כתוצאה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש, ובלבד שמקור הרעש או באמצעי לחימה;
(4) מחלה אחרת שקבע שר הביטחון, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, בצו, בתנאים ובנסיבות שקבע כאמור.
חבלת שירות היא חבלה אשר נגרמה בפעילות מבצעית או באימון לפעילות, או באירוע אחר שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי.

טראומה בצבא
לא כל פגיעה היא חבלה או מחלה פיזית, ישנם גם מקרים קשים של פוסט טראומה כתוצאה מהשירות הצבאי. גם מקרים אלו מצדיקים הגשת תביעה וניתן לזכות בטיפולים, הטבות ופיצויים. אך זהו עשוי להיות תהליך ארוך ומסובך.
פוסט טראומה יכולה להיות תוצאה של לחץ, יחס מזלזל, ניצול מיני, תנאי שירות, חשיפה למראות קשים, תוצאה של פעילות מבצעית ועוד.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*

הליך תביעה למשרד הביטחון
במקרים רבים החוק החדש סוגר את הדלת בפני אנשי הקבע והם אינם יכולים לתבוע את משרד הביטחון. במקום זאת הם מתבקשים לתבוע את הביטוח הלאומי. אך כדאי להיות מודעים לכך שעדיין עומדת בפניהם האפשרות להגיש תביעת נזיקין אזרחית כנגד המדינה. לכן כדאי תמיד להתייעץ עם עורך דין רשלנות.
במידה והוחלט לתבוע את משרד הביטחון יש לעשות את הדברים הבאים:
יש למלא טופס הכרה נכה צהל (טופס בקשה להכרה בזכות).
יש לצרף לבקשה את כל המסמכים הרלוונטיים, גם מסמכים שאינם רפואיים במידה והם רלוונטיים למקרה. אל דאגה, עו“ד מומחה לתביעות משרד הביטחון ינחה אתכם במדויק.
בדיקה וחוות דעת של רופא מומחה הבוחן את הקשר הסיבתי בין המחלה או החבלה לבין השירות הצבאי.
התייצבות בפני ועדה רפואית אשר תפקידה לקבוע את אחוזי הנכות.
קבלת ההחלטה על ידי קצין התגמולים.
נשמע קל ופשוט, אך כמובן שלא – הליך תביעה למשרד הביטחון הוא הליך מורכב. עוד לפני שממלאים טופס הכרה נכה צהל, על עורך הדין לבדוק את כל הנסיבות ולראות מהן הזכויות המגיעות לכם על פי החוק ולהחליט על אסטרטגיית הפעולה. בדרך ישנם קשיים בירוקרטיים שונים ואפילו קושי בהוכחת הקשר הסיבתי.
טופס הכרה נכה צהל
לצורך הגשת תביעות נגש משרד הביטחון יש למלא את הטפסים המתאימים. את הטפסים ניתן להוריד מאתר אגף השיקום במשרד הביטחון. ישנו טופס נפרד לצורך תביעת בגין מחלת שירות או חבלת שירות. עורך הדין ינחה אתכם לגבי הטפסים הנכונים ואופן מילוי הטפסים.
עורך דין מומחה לתביעות נגד משרד הביטחון
עורך דין נכי צהל מלווה את לקוחותיו בכל ההליכים הקשורים לפציעות ומחלות כתוצאה מהשירות הצבאי, מ טראומה בצבע ועד לפציעות פיזיות. עורך הדין ינחה אתכם בכך התהליך של מילוי טופס הכרה נכה צהל וכל מה שקשור להליך התביעה, תביעת פוליסת סיעוד ועוד. כמו כן תוכלו לקבל סיוע במידה והגשתם בעבר תביעה והיא נדחתה. גם במקרים אלו יש מה לעשות.
משרד עורכי דין רשלנות רפואית אילן בנימיני מעניק לכם סיוע בכל ההליכים. ההחלטות שיתקבלו ישפיעו על מהלך חייכם. אם אתם סובלים מפציעה יש לכך השפעה על כל מהלך חייכם ולכן יש להילחם על מה שמגיע לכם.
קצין תגמולים משרד הביטחון הוא בעל התפקיד באגף השיקום אליו מגישים תביעות על פי חוק הנכים תגמולים ושיקום. אלו הן יכולות להיות תביעות להכרה במחלות שירות, פציעות במהלך השירות הצבאי, הכרה בזכויות של בני משפחה (למשל הורים שכולים) וכיוצ“ב.
קצין התגמולים אינו קובע אחוזי נכות, תחום השיפוט שלו נוגע אך ורק לשאלה האם נסיבות הפגיעה עומדות בתנאי החוק המעניקים זכאות לפיצויים. זוהי רק תחנה ראשונה בדרך, ואחריה ישנה ועדה רפואית. אך כבר בשלב זה חשוב להיעזר בייעוץ משפטי – עורך דין קצין תגמולים יסייע לכם להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. במידה ואגף השיקום דחה את הבקשה, ניתן להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים.
קצין תגמולים משרד הביטחון
אם ננסה לפשט את התהליך של הגשת תביעה נגד משרד הביטחון, ניתן לחלק אותו ל 3 שלבים:
א. הגשת תביעה – יש להגיש את התביעה באמצעות הטופס המתאים ובצירוף כל המסמכים הרפואיים. זה כולל דו“ח פציעה, תצהיר אישי, עדים וכו‘.
ב. טיפול בתביעה – קצין התגמולים בוחן את התביעה ומחליט האם לקבל אותה.
ג. ועדה רפואית – במידה והתביעה התקבלה על ידי קצין התגמולים, הנפגע יוזמן להופיע בפני ועדה רפואית אשר תקבע את אחוזי הנכות. ולכך תהיה השפעה ישירה על גובה הפיצויים והזכויות שיקבל.
שלא תתבלבלו, תביעה כנגד משרד הביטחון היא לעולם אינה דבר פשוט כפי שזה עשוי להשתמע. ללא עורך דין נכי צה“ל זכויותיכם צפויות להיפגע.
עכשיו אנו רוצים להרחיב על חלקו של קצין תגמולים משרד הביטחון בהליך.
במסגרת תפקידו, עליו לקבוע האם ישנו קשר סיבתי בין הפציעה/מחלת שירות, לבין השירות הצבאי, כפי שמגדיר החוק. כלומר השאלה שעומדת כאן על הפרק היא האם התובע עומד בתנאי הזכאות להגשת תביעה (בנסיבות אחרות זוהי יכולה להיות הכרה של זכויות הורים שכולים).
בסמכותו גם לקבל החלטות שונות הקשורות לזכויות, הליכי שיקום ותשלומים. אך אין בסמכותו לקבוע אחוזי נכות.
לצורך ביצוע עבודתו, קצין התגמולים עורך בירור מעמיק, ובמסגרת זאת הוא רשאי לפנות לגופים שונים על מנת לקבל את המידע הדרוש. לאחר בירור רפואי ועובדתי, קצין תגמולים משרד הביטחון יחליט האם לקבל או לדחות את התביעה.
במידה והתביעה נדחתה, ניתן להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים. על מנת להגדיל את הסיכוי שהתביעה תתקבל, חשוב לעשות זאת בעזרתו של עורך דין קצין תגמולים.
במידה והתביעה התקבלה, תוזמנו להופיע בפני הוועדה הרפואית. גם כאן חשוב לעשות זאת בליווי עורך דין לייצוג נכי צה“ל.
ערעור על החלטת קצין התגמולים
ניתן להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים, אך אין להתבלבל בין ערעור על החלטות קצין התגמולים לבין ערעור על וועדה רפואית.
ערעור על החלטת קצין התגמולים ניתן להגיש בתוך 30 יום מקבלת החלטתו. את הערעור מגישים לבית משפט השלום. יתכן כי תזדקקו לזמן נוסף לצורך איסוף חומר רפואי, ויתכן כי עורך דין קצין תגמולים ימצא לנכון לבקש ארכת זמן. אם חלפו 30 יום, ולא הייתה הארכת זמן, החלטת קצין התגמולים תחשב להחלטה חלוטה. בנסיבות אלו קשה מאוד להגיש ערעור והוא יתקבל רק בנסיבות מיוחדות.
על מנת להצליח בערעור, חשוב להגיש מידע חדש ומשמעותי שבאמת יכול לשנות את התמונה. בעזרת עו“ד נכי צה“ל תוכלו להתנהל בצורה היעילה ביותר. עורך הדין מכיר היטב את החוק, את אופן ההתנהלות של אגף השיקום, ולכן ידע כיצד להתנהל נכון.
עורך דין קצין תגמולים
בנסיבות חיינו והמצב הביטחוני, חיילים נפצעים במהלך שירותם הצבאי. ולא רק חיילים, אלא כל אנשי כוחות הביטחון. הנפגעים במהלך השירות, מצפים שהמדינה תישא באחריות ותפצה אותם על ההקרבה האישי. ואכן החקיקה והמדיניות נועדו להעניק להם את הפיצוי, ולדאוג לכל צורכיהם במשך כל חייהם.
אך בפועל, מימוש הזכויות עשוי להיות מתיש. מסתבר שלא קל להתנהל מול קצין תגמולים משרד הביטחון. אם נפגעתם במהלך השירות, חשוב שתפנו אל עורכי דין משרד הביטחון. הם מביאים את הידע והניסיון ויכולים לעזור להבטיח כי תביעתכם תתקבל, וכי תוכלו לממש את מלוא הזכויות המגיעות לכם.
משרדינו מטפל בכל הצרכים של חיילי צה“ל ואנשי כוחות הביטחון ובני משפחותיהם. אנו נסייע לכם בהגשת תביעות נגד משרד הביטחון ונעניק מענה משפטי למגוון הסוגיות הכוללות עורך דין רשלנות רפואית בצבא, תביעות פוסט טראומה, תביעת נכות מוסבת לפי תקנה 9 ועוד.