עורך דין רפואי מתמחה בתחום המשפטי הקשור לתביעות על רקע רפואי. לצורך הדוגמה זוהי יכולה להיות תביעת נזיקין בעקבות נזק כתוצאה משימוש בתרופות, תביעה נגד משרד הביטחון בעקבות מחלת שירות, רשלנות רפואית בניתוח, תביעת תאונות עבודה וכו‘.
תחום הרשלנות הרפואית הוא תחום משפטי מורכב מאוד. עורך דין לתביעות רפואיות נדרש לא רק לשלוט בידע המשפטי, אלא גם לגלות ידע נרחב והבנה בתחומים שהם רפואיים. הוא אמנם אינו רופא, אך הוא בהחלט מכיר פרוצדורות רפואיות, נהלים של משרד הבריאות ובתי החולים, נהלים של הביטוח הלאומי, משרד הביטחון, רשויות הרווחה וכו‘.
תביעות רשלנות רפואית דורשות גם היוועצות באנשי מקצוע מתחום הרפואה. עורך דין רפואי נוהג להתייעץ עם רופאים ואנשי מקצוע, לצורך בירור עובדות והבנה מעמיקה של כל מקרה. יש צורך לנתח את התיק הרפואי על מנת לבחון אם באמת מדובר במקרה של רשלנות רפואית שניתן להוכיח לבית המשפט.
שירותי הבריאות מעניקים לחולים טיפול מסור ומעורך מאוד. אך לצערנו הרב מתבצעות גם טעויות בתחו, וחלקן תוצאה של רשלנות. לא כל טיפול רפואי משיג את מטרותיו, אך לא כל כישלון הוא מקרה של רשלנות – אך כאשר מגלים שרופאים התעכבו במתן טיפול, לא ביצעו בדיקה נדרשת ולא פעלו לפי הנהלים, יתכן שזהו מקרה של רשלנות רפואית.
מקרים של רשלנות רפואית יכולים לגרום לנזק בריאותי כבד. דבר אשר יכול להשפיע על כל מהלך חייו של המטופל. תביעות רשלנות רפואית יכולות להגיע למאות אלפי שקלים ואף מיליוני שקלים במקרים מסוימים.
הוכחת רשלנות היא אינה דבר פשוט. ישנם 3 עקרונות חשובים:
- הוכחה כי הרופא, או הצוות הרפואי, חרגו מהכללים והסטנדרטים הנדרשים.
- הוכחת הקשר הסיבתי בין מקרה הרשלנות לנזק שנגרם, וכי ניתן היה למנוע אותו באמצעות זהירות סבירה.
- יש להוכיח כי נגרם למטופל נזק פיזי או נפשי כתוצאה ממקרה הרשלנות.
הערה – ישנם מקרים בהם בתי המשפט קיבלו תביעות למרות שלא נגרם נזק. למשל כאשר ישנה יותר מאפשרות טיפול אחת ולא הוצגו למטופל כל הליכי הטיפול האפשריים
דוגמה לכך אנו יכולים לראות בתביעה שהוגשה כנגד בית החולים שיבא תל השומר (ת“א 54804-12-13). התביעה הוגשה על ידי אישה שעברה ניתוח לכריתת האונה הימנית של בלוטת התריס. הניתוח גרם לפגיעה עצבית ובעקבותיה קשיים בדיבור. לאחר הניתוח התגלו תאים סרטניים בגידול,. בעקבות זאת לאחר שישה שבועות נאלצה לעבור ניתוח נוסף לכריתת האונה השנייה. בית המשפט דחה את טענותיה לגבי הרשלנות הרפואית. פסק הדין קבע כי הנזק שנגרם לה הוא אחד מהסיכונים הידועים של ההליך. גם ההחלטה לכרות רק אונה אחת בניתוח נעשה בהתאם לפרקטיקות הרפואיות המקובלות.
אמנם בית המשפט לא הכיר בנזק שנגרם לה כרשלנות רפואית, אך פסק הדין קבע כי – הצוות הרפואי לא קיים את חובת הגילוי כלפי התובעת בכך שלא הסביר לה על האפשרות לנתח את שתי האונות יחדיו, למרות שזו אינה המלצתם. בית המשפט פסק לטובת התובעת פיצויים בסך 160,000 ש“ח בגין פגיעה באוטונומיה.
דוגמאות למקרים בהם זקוקים לעורך דין רשלנות רפואית
תביעות תאונות עבודה
עורך דין המתעסק במקרים רפואיים אינו מתעסק אך ורק במקרים של רשלנות רפואית, אלא גם תביעות נזיקין אחרות הקשורות לנזקי גוף ונפש, כמו תביעות תאונות עבודה.
ישנם מקרים רבים של תאונות עבודה המסתיימות בתוצאות טרגיות. לא אחת אנו שומעים על תאונות קשות ואפילו קטלניות באתרי בנייה. אך זוהי רק דוגמה אחת לתאונות עבודה. יכולות להיות תאונות בעלות מאפיינים שונים, כולל תאונות דרכים בדרך לעבודה.
לא תמיד עובדים מודעים לזכויות שלהם ולפעמים לא מממשים אותן למרות שנפגעו. כמו כן תאונות עבודה דורשות התנהלות מול הביטוח הלאומי וועדות רפואיות, וחשוב להגיע מוכנים. לכן במקרה של תאונת עבודה, תמיד חשוב לפנות לעורך דין רפואי.
מחלת שירות
הנושא של מחלת שירות הוא נושא מורכב. בשנים האחרונות חלו שינויים בחוק, ולא כל מקרה של פגיעה במהלך שירות צבאי (או שירות בכוחות שיטור וביטחון אחרות) נחשב למחלת שירות. מקרים רבים היום נחשבים לתאונת עבודה המטופלת על ידי הביטוח הלאומי.
מחלת שירות היינה כל אחת מאלה בלבד שנגמרה שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודים לשירות הצבאי:
– מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן שקבע השר בצו, לקרינה מייננת או לקרינה אינפרא-אדומה.
– הדבקות במחלה כתוצאה מחשיפה לנוזלי גוף או מוצרי דם במסגרת טיפול רפואי בתנאי שדה.
– פגיעה באיברי שמיעה כתוצאה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש, ובלבד שמקור הרעש הוא באמצעי לחימה.
– מחלה אחרת שקבע שר הביטחון בצו.
מדובר בנושא מורכב וחשוב להיעזר ב עו”ד משרד הביטחון.
נזק לכבד כתוצאה משימוש בתרופות
נזק לכבד כתוצאה משימוש בתרופות יכול לגרום לנזקים כבדים לכבד. אלו עשויים להיות נזקים בלתי הפיכים ואף להסתיים במוות. התרופות המוחדרות לגוף בסופו של דבר מתפרקות בכבד, אך לעתים הדבר גורם לפגיעה בכבד. הסיבות יכולות להיות שונות – גורמים גנטיים, מחלות רקע, שילוב בין סוגי תרופות שונים, שילוב בין תרופות לסמים ואלכוהול, מינון יתר וכו‘.
על מנת למנוע נזק לכבד כתוצאה משימוש בתרופות על הרופאים לפעול לפי הנהלים. למשל בעת מתן תרופות עליהם לערוך בירור לגבי תרופות בהן המטופל משתמש, כולל תרופות ללא מרשם ותוספי מזון שונים. יש לבצע אבחנה המבדלת את ההשפעה האפשרית של התרופות שנוטל המטופל. תרופות מסוימות דורשות בדיקת תפקודי כבד.
עורך דין רפואי
תביעות בנושא רשלנות רפואית, תביעות תאונות עבודה ותביעות נגד משרד הביטחון (כמו במקרה של מחלת שירות) הן תביעות המערבות גופים חזקים – משרד הבריאות, בתי חולים, משרד הביטחון, חברות ביטוח, חברות תרופות, הביטוח הלאומי וכו‘. אלו הם גופים חזקים המחזיקים במחלקות משפטיות ועורכי דין המנוסים ב“מסמוס“ התיק המשפטי שלכם. ללא עורך דין המנוסה בתביעות רפואיות ומקרים מסוג זה אין לכם סיכוי בבית המשפט.
זקוקים לסיוע משפטי – פנו ל עורך דין רפואי אילן בנימיני. אצלנו במשרד תקבלו עזרה מקצועית, אנו נלחם למען הזכויות שלכם.
הוראות הגעה למשרדינו תוכלו למצוא בגוגל מפות