עורך דין החמרת מצב מעניק ייצוג משפטי לנכי צה“ל ואנשי כוחות הביטחון אשר חווים הרעה בריאותית בפגימה ממנה הם סובלים. החמרת מצב במשרד הביטחון מתייחסת למצבים שבהם ישנה פגימה שהוכרה בעבר (מחלה שירות או פציעת שירות), ובגינה נקבעו לכם אחוזי נכות – והיום, בחלוף הזמן חלה הרעה באותה הפציעה שנגרמה לכם, והיא גורמת למגבלות נוספות בחייכם. במקרה שכזה יש להגיש תביעת החמרת מצב.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
במאמר זה נגדיר במדויק מהי החמרת מצב, והאופן שבו מוגשת התביעה. כמו כן נחדד את ההבדלים בין החמרת מצב לבין נכות מוסבת לפי תקנה 9.
אין לראות במאמר תחליף לייעוץ משפטי אישי, נשמח לארח אתכם במשרדינו ולענות על כל שאלה בצורה מקצועית התקפה לנסיבות המקרה האישי.
החמרת מצב במשרד הביטחון
על פי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), החמרת מצב היא תביעה אותה ניתן להגיש רק לגבי איברי גוף שעבורם נקבעו אחוזי נכות בעבר. יתכן כי חייל נפצע במהלך שירותו הצבאי, למשל פגיעה בברך ימין. כתוצאה מאותה הפציעה הוא התקשה מעט בהליכה, ולכן נקבעו לו אחוזי נכות. אך יתכן כי בחלוף השנים הבעיה החריפה, והפרעה קלה בהליכה היא עכשיו הפרעה משמעותית שאינה מאפשרת לו לדרוך על הרגל. זוהי דוגמה קלסית למקרה של החמרת מצב.
אך מה יקרה אם בחלוף הזמן התגלה נזק גם בברך השמאלית? ובכן, החוק אומר במפורש כי תביעת החמרת מצב מתייחסת רק לאיברים שנקבעו עבורם אחוזי נכות. ולפיכך פציעה שכזו אינה נחשבת החמרת מצב.
אבל רגע, בהחלט יתכן כי קיים קשר בין הפציעה בברך ימין לפציעה בברך שמאל, יתכן כי הרופאים יקבעו כי הפגיעה בברך השמאלית היא תוצאה של ישירה של מאמץ יתר על הברך, שנגרם בשל הפגיעה התפקודית בברך ימין. החוק מעניק פתרון גם למקרים אלו – על פי תקנה 9 ניתן להגיש תביעת נכות מוסבת. הפעם לא נעסוק בנושא, תוכלו למצוא באתר מאמרים העוסקים בנושא.
כיצד מגישים תביעת החמרת מצב
ישנם שני תנאים שאתם צריכים לעמוד בהם. את הראשון כבר הסברנו, הוא התנאי שזו פגיעה שכבר נקבעו עבורה אחוזי נכות בעבר. התנאי השני הוא הוא שעברו 6 חודשים מהמועד האחרון שבו התייצבתם בפני ועדה רפואית. כלומר אם אחוזי הנכות נקבו לפני 3 חודשים, תצטרכו להמתין עוד 3 חודשים לפני שתגישו את התביעה.
אם אתם עומדים בתנאים, פנו אל עורך דין החמרת מצב על מנת לטפל בתביעה בצורה יעילה ומהירה. על מנת להתניע את התהליך יש צורך למלא טופס בקשה לבדיקה מחדש על ידי ועדה רפואית (נכות מוכרת בלבד), ולהגישו לאגף השיקום.
הטופס עצמו הוא פשוט וקצר, אך העבודה האמתית נדרשת בהשגת המסמכים הרפואיים. יש צורך לגשת לרופא מומחה ולהביא חוות דעת, ויתכן שזה כולל בדיקות שונות שאותן יש לבצע. כלומר יש לבסס את התביעה עם חוות דעת ומסמכים רפואיים.
לאחר שתוגש התביעה, עליכם להמתין להזמנה לוועדה רפואית. יש להגיע אל הוועדה עם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. אתם צפויים לפגוש רופא או מספר רופאים בעל ידע בתחום הרפואי הנוגע לפציעה שלכם. הם ישאלו שאלות, ואף יבצעו בדיקות שונות. ובהתאם לכך יחליטו האם מגיעים לכם אחוזי נכות נוספים.
האם ועדה רפואית יכולה להפחית אחוזי נכות?
אם חשבתם שניתן להתנהל בשיטת מצליח, ולכל היותר הוועדה תדחה את הבקשה – אתם טועים! לוועדה רפואית הסמכות לדון מחדש באחוזי הנכות שלכם; כלומר לא רק שהיא עשויה לדחות את הבקשה להכרה בהחמרת מצב, הוועדה יכולה אף לקבוע אחוזי נכות חדשים הנמוכים ממה שהיו לכם קודם. גם כאשר אחוזי הנכות הוגדרו כנכות לצמיתות.
ולא רק זה, קצין התגמולים יכול גם להורות לוועדה לבחון איברי גוף נוספים שנקבעו עבורם אחוזי נכות. אם יש לכם פציעה מורכבת הכוללת אברי גוף שונים, והגשתם את התביעה בגין איבר מסוים – הוועדה עשויה לבחון מחדש גם איברי גוף אחרים שנקבעו עבורם אחוזי נכות, ולא הגשתם עבורם תביעת החמרת מצב.
לפני הגשת תביעת החמרת מצב במשרד הביטחון, התייעצו עם עורך דין החמרת מצב. עורך דין מנוסה, הנעזר גם ברופאים, יוכל לדעת מתי כדאי להגיש תביעה ומתי לא.
עורך דין החמרת מצב
עורך דין ייצוג נכי צה“ל אילן בנימיני מביא איתו ניסיון רב בתביעות נגד משרד הביטחון. משרדינו מעניק ייצוג לחיילים שנפצעו במהלך שירות החובה, אנשי קבע ומילואים וכל יתר אנשי כוחות הביטחון. אנו מטפלים בתביעות שונות הכוללות תביעות פוסט טראומה בצבא, רשלנות רפואית בצבא, פגיעה בסודיות רפואית ועוד.
משרדינו נמצא ברח׳ יגאל אלון 94 ב’, תל אביב. עקבו אחרינו גם בפייסבוק