תביעות רשלנות רפואית הן דבר מורכב מבחינה משפטית. במסגרתן נדרשת התנהלות מול גופים חזקים. כמו כן הוכחת הקשר בין הנזק להליך הרפואי שבוצע עלולה להיות מאתגרת. לכן חובה להיעזר בעורך דין רשלנות רפואית המביא איתו לא רק ידע משפטי, אלא גם בקיאות בהליכים רפואיים.
יתכן ומגיע לך מיליוני שקלים פיצויים! *
שכר טרחה רק במקרה של הצלחה!
משרדנו יעניק לכם ייעוץ ראשוני טלפוני חינם
רשלנות רפואית פירושה מתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה, כאשר סטייה זו גרמה נזק למטופל, שלא היה נגרם אלמלא סטייה זו. בעוד החוק היבש מגדיר זאת בצורה פשוטה, בפועל מדובר בדבר מורכב ולפעמים קשה מאוד להוכחה.
לפני שנביא דוגמאות למקרים של רשלנות רפואית ולפני שנסביר זאת בהרחבה, אולי כדאי להסביר מה לא נחשב כרשלנות רפואית. הליכים רפואיים עלולים להסתיים בסיבוכים שונים.
לדוגמה ישנם אנשים רבים אשר עוברים ניתוח לקיצור קיבה. זהו הליך מורכב ובעל סיכונים. יתכנו מקרים בהם הייתה רשלנות רפואית הקשורה לטיפול, אך אי הצלחת הטיפול או נזק שנגרם בעקבות הטיפול, בפני עצמם הם אינם סיבה מספיקה לטעון לרשלנות רפואית. (לקריאה נוספת בעניין רשלנות רפואית בניתוח קיצור קיבה).
החוק לוקח בחשבון שבכל הליך רפואי ישנם סיכונים. אם נגרם לכם נזק והגשתם תביעת רשלנות רפואית פיצויים, בית המשפט יבחן את הנושא. במידה ובית המשפט יראה כי כל ההליך, מהבדיקות המקדימות, דרך הסברת הסיכונים למטופל ועד ביצוע ההליך עצמו והמעקב – בוצעו כראוי, תביעתכם צפויה להדחות על ידי בית המשפט אפילו אם נגרם לכם נזק. אך אם הצלחתכם להוכיח כי משהו היה לקוי, בית המשפט צפוי לפסוק לטובתכם.
דוגמאות לסוגי רשלנות רפואית
רשלנות רפואית יכולה להתבטא בצורות שונות, להלן כמה דוגמאות:
תרופה במינון לא נכון – כאשר הרופא נותן למטופל תרופה, תמיד ישנן סיכונים הקשורים לשימוש בתרופה. אך באחריותו של הרופא לקבוע את המינון המתאים של התרופה בהתאם לפרקטיקות הרפואיות המקובלות. מינון לא נכון של תרופה עלול לגרום לפגיעה קשה וזו עשויה להיות עילה ל תביעות רשלנות רפואית. באפן דומה גם מתן תרופה לא מתאימה או נזקים שנגרמים בשל יחסי גומלין בין תרופות .
אבחון שגוי של מחלה / אבחון מאוחר – אבחון שגוי של מחלה יכול לגרום לתוצאות קשות ומדובר ב רשלנות רפואית באבחון. למשל במקרים רבים זה התרחש במקרים של מחלת הסרטן. חולים פנו אל הרופא והתלוננו על תסמינים מסוימים. הרופא שייך את התסמינים לבעיות אחרות, דבר שאומנם היה סביר. אך בכל זאת על הרופא היה לבצע בדיקות נוספות על מנת לשלול את האפשרות שמדובר בגידול סרטני. כתוצאה מכך החולה לא קיבל את הטיפול המתאים והגידול הסרטני המשיך להתפתח. מצב זה מביא לאבחון מאוחר שפירושו החמרת המצב הרפואי.
טיפול מיותר – ישנם מקרים של תביעות רשלנות רפואית בעקבות טיפולים מיותרים. עלולות להיות סיבות שונות לטיפולים מיותרים, מטעות באבחון ועד טעויות טכניות המבלבלות בין תוצאות בדיקה של אדם אחד לאחר. טיפול מיותר הוא טיפול אשר יכול לגרום נזק רב. במקרים רבים המשמעות של זה היא שקיימת בעיה רפואית שלא מקבלת טיפול, בעוד בעיה רפואית שלא באמת קיימת מקבלת טיפול.
פגיעה באוטונומיה – פגיעה באוטונומיה היא עוד היבט של תביעות רשלנות רפואית. זהו מושג כמעט ייחודי לחוק הישראלי. הכוונה היא למקרים בהם נשללה ממטופל האפשרות לבחור. למשל ישנם מקרים איתם ניתן להתמודד בשיטות טיפול שונות. כמובן שלכל שיטת טיפול היתרונות והחסרונות שלה. באחריותם של הרופאים להציג לרופא את האלטרנטיבות הקיימות.
חוק רשלנות רפואית
בניגוד למה שאתם עשויים לחשוב, בישראל לא קיים חוק רשלנות רפואית. תביעות רשלנות רפואית פיצויים מתבצעות על פי פקודת הנזיקין ותוך התבססות על פסקי דין תקדימיים.
מושג הרשלנות הוא מושג כללי המוגדר בפקודת הנזיקין -כאשר אדם במשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות- הרי זו התרשלות. ואם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות והגורם ברשלנותו נזק לזולתו, עשה עוולה.
בעוד אין חוק רשלנות רפואית, הדין התקף לגבי רופא (או כל איש צוות רפואי) הוא הדין החל על כל בעל מקצוע.
תביעות רשלנות רפואית פיצויים
מקרים של רשלנות רפואית עלולים לגרום למטופלים לנזק רב. נזק אותו יישאו במשך כל חייהם. לצערנו הרב ישנם גם מקרים המסתיימים במוות. נושא הרשלנות הרפואית הוא נושא מורכב. ולפני שמקבלים פיצויים יש להוכיח זאת בבית המשפט.
תביעות רשלנות רפואית פיצויים יכול להגיש הנפגע עצמו או אפוטרופוסיו החוקיים; למשל הוריו של קטין. במידה והנפגע נפטר, יורשיו יכולים להגיש את התביעה.
כדאי גם לזכור כי הליך התביעה אינו דבר זול ויש לבצע שיקולי עלות מול תועלת. לא כל מקרה של רשלנות רפואית מביא לפגיעה חמורה, לעתים אפילו מדובר בפגיעה זמנית. חשוב גם שעורך דין רפואי יעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה.
הפיצויים במקרים של רשלנות רפואית מתחלקים לנזקים ממוניים ונזקים שאינם ממוניים:
הנזק הממוני מתייחס לגריעה הממונית שנגרמה לתובע בשל הרשלנות הרפואית. למשל הוצאות טיפול ושיקום, ועד הוצאות דיור והוצאות ניידות.
נזקים שאינם ממוניים מתייחסים לכאב, עגמת הנפש, קיצור תוחלת החיים וכו‘. חישוב הפיצויים עבור נזק שאינו ממוני הוא אינו מדע מדויק. לא קיימת נוסחת חישוב, אך הפיצויים עשויים להגיע לסכומים נכבדים.
יתכן ומגיע לך מיליוני שקלים פיצויים! *
שכר טרחה רק במקרה של הצלחה!
משרדנו יעניק לכם ייעוץ ראשוני טלפוני חינם
עורך דין רפואי
נפגעתם מרשלנות רפואית, קודם כל פנו ל עורך דין רפואי על מנת לבדוק את נסיבות המקרה. עורך דין רשלנות רפואית בתל אביב יבדוק את התיק הרפואי ואף ייוועץ ברופאים ואנשי מקצוע על מנת לוודא שיש כאן תשתית להגשת תביעה. חשוב לפנות לעורך דין המנוסה בתביעות מסוג זה.
עורך דין אילן בנימיני הוא עורך דין מומחה לתחום רשלנות רפואית. הוא מביא איתו ניסיון רב בייצוג מטופלים ומקרים מורכבים. עו“ד אילן בנימיני יעניק לכם ייצוג משפטי וילחם על מימוש על הזכויות והפיצויים המגיעים לכם.
גוגל מפות – הוראות הגעה למשרדינו.