החוק הישראלי מגדיר מונחים של פגיעה בפרטיות רפואית וחיסיון רפואי כאחד מהזכויות להן זכאי כל אזרח ובעצם כל אדם באשר הוא. חוק סודיות רפואית חל על כל מידע שעוסק במצבו הרפואי הגופני או הנפשי של מטופל כלשהו. על הגדרות החוק ומהותו, רשלנות רפואית קורונה ועל פגיעה בפרטיות רפואית מחיר, ודוגמאות מתי אפשר לתבוע איש צוות רפואי או מוסד על פגיעה בפרטיות אף ללא הוכחת נזק במאמר הבא.
יתכן ומגיע לך מיליוני שקלים פיצויים! *
שכר טרחה רק במקרה של הצלחה!
משרדנו יעניק לכם ייעוץ ראשוני טלפוני חינם
מהי פגיעה בפרטיות רפואית ומי אמור להגן עליה
כדי להבין מהי הגנת פרטיות ומהי פגיעה בפרטיות רפואית מחיר צריך להבין מהי בכלל פרטיות. הזכות לפרטיות של כל אדם מוגדרת בחוק היסוד כבוד האדם וחירותו. העיקרון של החוק הוא כי זכויותיו של כל אזרח לא מצטמצמת רק לזכויות על נכסים פיזיים, אלא גם על מידע אישי שקיים עליו. כיום הסיכוי לזליגת מידע אישי על אדם כלשהו, גם אם לא רפואי, הוא סיכוי גדול מאוד. בהקשה קטנה על הטלפון ניתן לשלוח תמונות וסרטוני וידאו מביכים של אדם כלשהו בפחות משנייה, כך יכול לקרות צילום רנטגן למשל של אדם מסוים שמונח על שולחנו של הרופא יתועד במצלמת הפלאפון של לקוח אחר של הרופא ללא ידיעתו וללא הסכמתו של מי שנבדק.
שלא לדבר על אפשרויות הבילוש מרחוק הקיימות כיום במכשירים קטנים ומוסווים. כמו כן גם העובדה שמידע פרטי רב על כל אדם מרוכז בידי גורמים ממשלתיים ומוסדות ציבור כביטוח לאומי כגון כמה עולה אובדן כושר עבודה של אדם מסוים, מהווה נקודת תורפה במאמץ להגנה על פרטיות האדם. חולשות אלה מאתגרות את המערכת המשפטית שחלק מתפקידה הוא להגן על זכויות הפרט ועל חוק סודיות רפואית.
ניתן לתבוע על פגיעה בפרטיות ללא הוכחת נזק
הגנה על זכויות הפרט היא לא המצאה ישראלית, היא קיימת בכל העולם כחלק מההבנה הבסיסית כי כל מדינה דמוקרטית חייבת לשמור על פרטיות אזרחיה. גם כל אדם פרטי באשר הוא מבין באופן כללי כי עליו לכבד את פרטיות הזולת כזכות אלמנטרית של כבוד האדם וחירותו. כל מדינה קובעת לעצמה את מערכת החוקים והכלים לאכוף ולהגן על הזכות הבסיסית הזאת של כל אזרח. הבאנו כמה דוגמאות שמוגדרות בחוק הישראלי כפגיעה בפרטיות רפואית, להלן הדוגמאות:
מאושפז בבית חולים שמקבל מיטה ושטח קטן סביבו, על מנת להיכנס לתוך אותו שטח שלא בגלל סיבה רפואית על ידי הצוות הרפואי נדרשת הסכמתו המפורשת של החולה. דוגמא נוספת: גופו וחפציו של פציינט שייכים גם הם לפרטיותו, ולכן אסור לרופא או לאחות לעשות שום דבר מעבר לטיפול הרפואי, לא חיפוש או הצצה, וודאי שלא נגיעה באברים שאינם מעורבים בטיפול. דוגמא נוספת: אסור לרופא למסור הלאה מידע שהפציינט מסר לו בעת ביקור פרטי אצלו גם אם זה לטובתו כגון כהוכחה לאיחור באבחון גידול. מקרים אלו יכולים להיות עילה לתביעה על פגיעה בפרטיות ללא הוכחת נזק.
דוגמאות לעבירה על חוק סודיות רפואית
דוגמאות נוספות של פגיעה בפרטיות רפואית מחיר של תביעה: רופא שמפרסם את שמו או פרטיו של אדם מסוים שטופל אצלו בהצלחה, כהוכחה להצלחה של טיפול מסוים או להצלחתו של הרופא, אם הדבר נעשה ללא רשותו הדבר מהווה פגיעה בפרטיות. דוגמא נוספת: סקסולוג שחושף פרטים על חיי המין של מטופל או כל פעולה או תופעה פרטית שאדם נורמטיבי לא יחשוף בפני אנשים אף שלא בפומבי, עובדה זו מהווה גם היא פגיעה בפרטיות.
המקרה הקלאסי של פגיעה בפרטיות רפואית הוא חשיפת מידע רפואי אישי, כגון על מצבו הבריאותי וכדומה. יצוין שחוק סודיות רפואית הישראלי אינו מגדיר באופן ברור ומפורש את המונח פרטיות אך מובן שכל מה ששייך לתחום הפרטיות שלו והוא לא היה רוצה שמישהו יחדור לשם ללא רשותו הוא פגיעה בפרטיות וכן איחור באבחון בקופת החולים.
יתכן ומגיע לך מיליוני שקלים פיצויים! *
שכר טרחה רק במקרה של הצלחה!
משרדנו יעניק לכם ייעוץ ראשוני טלפוני חינם
פגיעה בפרטיות רפואית מחיר של שיבוש חקירה גם היא לא תמיד מותרת על פי חוק
הזכות להגנה על פגיעה בפרטיות ללא הוכחת נזק כזכותו הבסיסית של כל אדם מוכרת כבר מתחילת המשפט הישראלי. ב-1981 עשה החוק הישראלי צעד ענק ומשמעותי באשר להכרה זו. בשנה זו נחקק חוק הגנת הפרטיות. ובשנת 1982 נרשמה התקדמות נוספת כאשר בחוק היסוד כבוד האדם וחירותו נתן החוק ביטוי מפורש להיות פרטיותו של האדם אחת מזכויות היסוד החוקתיות. היא מגדירה את זכות פרטיות האדם כחלק מזכותו הבסיסית לשמירה על כבודו ועל חירותו.
וכך לפי החוק פגיעה בפרטיות רפואית או אחרת כמוה כפגיעה בכבודו. האיסור על פגיעה בפרטיות רפואית היא כל כך חזקה עד כדי כך שגם אם יזדקקו למידע רפואי לצורך חקירת פשע וכדומה לא תמיד יותר לרופא לחשוף את המידע הרפואי הפרטי, על כל אזרח לדעת זאת ולשקול תביעה משפטית בכל מקרה של פגיעה בפרטיות, אף כאשר לכאורה הדבר היה לצורך נחוץ כחקירת פשע וכדומה. התייעצו עמנו על כל חשד של פגיעה בסודיות רפואית.