לתבוע את משרד הביטחון, במה זה כרוך, כיצד מתבצע הליך תביעה למשרד הביטחון ולמה חשוב עורך דין לייצוג נכי צה“ל? במאמר זה ננסה לענות על השאלות והנקודות המרכזיות. אנו גם מזמינים אתכם לייעוץ פרטני במשרדינו.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
תביעה נגד משרד הביטחון התיישנות
מהו מועד ההתיישנות בתביעה נגד משרד הביטחון?
לפני שנסביר איך לתבוע את משרד הביטחון, כמה מילים בנושא תביעה נגד משרד הביטחון התיישנות.
על פי חוק הנכים תגמולים ושיקום (סעיף 32):
(א) הזכות להגיש בקשה לפי סעיף 30(א) או (ב) מתיישנת כתום שלוש שנים מיום שחרורו של הנכה משירותו הצבאי שבזמנו אירע המקרה שגרם לנכותו, אולם אם הנכות נובעת ממחלה ששר הביטחון קבע לגביה בתקנות תקופת התיישנות ארוכה- יותר – תתיישן הזכות כתום אותה תקופה. (ב) הזכות להגיש בקשה לקצין תגמולים כדי להוכיח, שנתמלאו התנאים האמורים בסעיף 2, תתיישן תוך ששה חדשים מיום הקביעה האמורה באותו סעיף, או תוך שנה מיום תחילתו של חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון), תשי”ד–1954, הכל לפי התאריך המאוחר יותר.
(ג) זכותו של נכה מכוח שירות כמשמעותו בסעיף 1(3) להגיש בקשה לתגמול, לא תתיישן אלא כתום שנה מיום תחילתו של חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון), תשי”ד–1954.
(ד) זכותו של נכה מכוח שירות כמשמעותו בסעיף 1(3) להגיש לקצין תגמולים בקשת הענקה, תתיישן כתום שלושים יום מיום תחילתו של חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (הוראות שונות), תשי“ט–1959.
המשמעות של סעיף א‘ קובעת כי נכי צה“ל יכולים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בתום שלוש שנים מיום שחרורם. אך ישנה גם רשימה של מחלות להן שר הביטחון העניק תקופה ארוכה יותר. לצורך העניין על פוסט טראומה בצבא אין התיישנות.
קצין התגמולים רשאי להאריך את המועד בהתקיים התנאים הבאים:
- זו צריכה להיות חבלה רשומה. על פי בית המשפט ישנם 3 מבחנים: רישום המעיד על פגיעה בגוף, אירוע שגרם לפגיעה, סמיכות הזמנים בין האירוע לבין הנכות שנגרמה.
- כאשר העיכוב אינו צפוי להקשות במידה ניכרת על הליך הבירור.
- כאשר העיכוב לא הביא, ואל היה עשוי להביא, להחמרת הנכות או להגדלת תשלום התגמולים וההטבות לנפגע.
- העיכוב אינה מקשה על המדינה לממש את זכויותיה לגבי צד שלישי שעשוי להיות אחראי לחבלה.
הליך תביעה למשרד הביטחון
בשביל לתבוע את משרד הביטחון קודם כל כדאי לפנות לייעוץ משפטי באמצעות עו“ד משרד הביטחון. את התביעה עצמה יש להגיש לאגף השיקום. ישנם שני טפסי תביעה – טופס חבלה או תביעת מחלה.
מחלת שירות היא מחלה אשר נזכרת ברשימת המחלות המפורטות בתיקון לחוק הנכים, והיא נגרמה בערבות אירוע בעל אופי שמהותו ונסיבותיו ייחודיות לשירות הצבאי.
חבלת שירות היא נזק אנטומי אשר נגרם לגוף מגורם פיזי חיצוני במישרין. היא צריכה לענות על התנאים של חבלה שנגרמה במהלך פעילות מבצעית, או חבלה באימון לפעילות מבצעית, או אירוע אחר שאופי מהותו ונסיבותיו ייחודים לשירות הצבאי.
בטופס התביעה ממלאים את הפרטים האישיים ומתייחסים לנסיבות החבלה או במקרה של מחלה, לתנאי השירות שגרמו להופעתה. יש צורך בתצהיר אישי ועדויות.
שימו לב כי ישנם שני מסלולי תביעה, אחד הנחשב לקצר והוא נוגע לתביעות התחומות בזמן ועליו אין מחלוקת. למשל פציעה במהלך אימון שגרמה לנזק ישיר שאין להם מחלוקת וישנו דוח פציעה ומסמכים רפואיים המעידים על כך. במקרה זה תתקדמו מהר לוועדה הרפואית הקובעת את אחוזי הנכות.
אך לצערנו במקרים רבים ישנן מחלוקות ופציעות שקשה להוכיח את המקור ו/או את הקשר הסיבתי. תביעות מסוג זה עשויות להיות תהליך ארוך. קצין התגמולים צריך לבחון את הקשר הסיבתי והעמידה בתנאים הקבועים בחוק.
בשלב זה קצין התגמולים גם יבקש חוות דעת מומחה לגבי הקשר הסיבתי. זהו שלב קריטי מאוד וחשוב להכין את התיק הרפואי עם כל המסמכים על מנת להוכיח את הקשר. במידה והבקשה נדחתה ניתן להגיש ערעור לבית משפט השלום תוך 30 יום. במידה והתביעה התקבלה ממשיכים לוועדה הרפואית.
שלב שני – וועדה רפואית
לאחר שהוכח הקשר הסיבתי תעברו לוועדה רפואית. תפקיד הוועדה הוא לבחון את המגבלה התפקודית ולהעריך אותו באחוזים בין 1% ל 100%. הזכויות שלכם לפיצויים, קצבאות, טיפולים והטבות יקבעו על פי האחוזים.
אם נקבעו לכם בין 10%-19% נכות אתם זכאים לסכום פיצוי חד פעמי. מ 20% ומעלה אתם זכאים גם לקצבה חודשית אשר גדלה באופן יחסי לאחוזי הנכות.
במקרה ואתם מאמינים כי החלטות הוועדה הרפואית אינן משקפות את המגבלה שנגרמה לכם, ניתן להגיש ערעור לוועדה רפואית עליונה.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
לתבוע את משרד הביטחון
אמנם הסברנו כיצד מתבצע הליך תביעה למשרד הביטחון כדבר פשוט המתבצע בשני שלבים, אך בפועל הדבר מורכב ומסובך. למעשה תביעה משרד הביטחון כוללת שתי ”מלחמות“. המלחמה הראשונה היא על מנת להוכיח את הקשר הסיבתי, ובמקרים מסוימים מדובר באתגר גדול. זה דורש רופאים מומחים, בדיקות ומסמכים רפואיים שונים.
המלחמה השנייה, בהנחה שעברתם את הראשונה, היא לגבי אחוזי הנכות שיקבעו לכם. גם כאן עורך דין נגד משרד הביטחון יכול לסייע לכם על מנת להבטיח כי תקבלו את סכום הפיצויים.
במשרדו של עורך דין נכי צה“ל מומלץ, אילן בנימיני תוכלו לקבל סיוע בתביעות משרד הביטחון, רשלנות רפואית ותביעות נזיקין באופן כללי.
עו”ד רשלנות רפואית אילן בנימיני בפייסבוק