שמירה על סודיות רפואית מעוגנת בחוק יסוד האדם וחירותו ובחוקים נוספים. במאמר הבא תקראו על מי חלה חובת שמירה על סודיות רפואית? וכן על מחיר הפגיעה בסודיות רפואית והגדרות הפגיעה בסודיות רפואית במרפאות מכבי, מאוחדת ושאר קופות החולים והמרפאות בישראל. מאת: עו”ד רשלנות רפואית תל אביב.
שמירה על סודיות רפואית – מה ההגדרה?
כשאנו מדברים על פגיעה בסודיות רפואית מכבי או כל קופת חולים אחרת צריך לדעת שרופא או קופת חולים צריכה לשלם על פגיעה בסודיות רפואית מחיר, ואף לא יוכל להגיש ערעור לוועדה רפואית. אך קודם נגדיר מהי סודיות רפואית ומה זה בכלל מידע רפואי. כל מידע העוסק בבריאותו של אדם, הגופנית או הנפשית ואף לדרך הטיפול בו הוא מידע רפואי וחלה עליהם חובת שמירה על סודיות רפואית. על מי חלה החובה? כל מי שמוגדר ‘מטפל’ על פי חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996 או שהוא מוכר כמטפל רשמי מטעם גוף כלשהו חלה עליו חובת שמירה על סודיות רפואית. כמו כן, גם כל עובד של מוסד רפואי המוכר ככזה על פי חוק מחויב בשמירת סודיות זו.
חובת שמירה על סודיות רפואית – מה אומר החוק?
בנוסף חשוב לדעת כי פגיעה בסודיות רפואית מכבי או כל קופת חולים אחרת, היא מנוגדת לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, זוהי חובה בסיסית מלבד חוקים נוספים המעגנים חובת סודיות זו. החוק הראשון הוא מה שכבר הוזכר (חוק זכויות החולה). חוקים נוספים הקובעים לפגיעה בסודיות רפואית מחיר לגיטימי הם: פקודת הראיות התשל”א-1971, חוק הפסיכולוגים התשל”ז-1977, חוק העובדים הסוציאליים התשנ”ו-1996, חוק העונשין התשל”ז-1977 וחוק הגנת הפרטיות התשמ”א-1981. גם בהגשת בקשת פטור ממס הכנסה בשל נכות חלה על פקידי המס חובת סודיות רפואית. הפרת חוקים אלה היא עברה פלילית ולפי חלק מהחוקים אף עוולה אזרחית שהיא יותר חמורה. בהתאם לכך, כל מי שכפוף לחוק צריך לדעת מתי ואיך מותר לו למסור מידע רפואי.
מתי מותרת פגיעה בסודיות רפואית מחיר
לפני שנמשיך, חשוב להדגיש כי כלפי החולה או בא כוחו לא חלה חובת שמירה על סודיות רפואית ועל הרופא לשתף אותם בכל המידע הנוגע למחלה ולדרכי הטיפול (אלא אם כן המידע עלול לפגוע בבריאות הגופנית או הנפשית של החולה, וזאת רק אחרי היתר וועדה מיוחד). בנוסף חשוב לדעת כי גם על פציעה ישנם הגדרות בחוק לגבי דיווח ומסירת מידע למשפחת הפצוע. החוק בא לשמור על כבוד האדם ולהגן על פרטיותו, אם יש לכם תחושה כי הופרו חוקים אלמנטריים אלו בנוגע אליכם, פנו אלינו לייעוץ וליווי משפטי לפי הצורך. שמירה על סודיות רפואית במקרים שכאלו הם לפעמים מיותרים ועלולים לגרום נזק.
מקרים נוספים שבהם מותרת פגיעה בסודיות רפואית מכבי
נחזור לעניין פגיעה בסודיות רפואית מכבי או כל קופת חולים אחרת. כל מטפל או עובד מוסד רפואי צריך לשמור בסוד מידע רפואי הנוגע למטופל, בין אם הגיע לאוזניהם תוך כדי טיפול בחולה ובין אם במהלך עבודתם שמעו או השיגו את המידע בדרך כל שהיא. כל עובד מוסד רפואי או מטפל רפואי צריכים לדעת שהם עלולים לשלם על פגיעה בסודיות רפואית מחיר לא נמוך. כך יש סיכוי שחובת הסודיות תהייה בתודעתם יותר והם יחשפו מידע רק בפני מי שהחוק מתיר. החוק מחריג את חובת השמירה על סודיות רפואית ממקרים מסוימים. המקרים שלא חלה עליהם חובת שמירה על סודיות רפואית הם: מסירת מידע לרופא אחר המטפל באותו חולה. כמו כן אם החולה מסכים לכך מפורשות מותר למסור מידע אודותיו.
על כל בעיה אתם מוזמנים להתייעץ עמנו. אנו עוסקים במגוון רחב של תביעות – רשלנות רפואית, סודיות רפואית, תביעה נגד העירייה, נכות ועוד ועוד.