כאשר אדם נפצע הפגיעה המשמעותית המטרידה ביותר היא ‘כמה עולה אובדן כושר עבודה’ כלומר – הפגיעה הכלכלית, המקצוע הרפואי שמרכז את תחום אובדן כושר עבודה וימי מחלה הוא הרופא התעסוקתי. שירותי הבריאות של ישראל מגדירים שני מצבים של נזק כלכלי כתוצאה מתאונת עבודה ימי מחלה ואובדן כושר עבודה. על השאלה אחרי כמה ימי מחלה ביטוח לאומי משלם ועל הבעייתיות בהגדרות במאמר הבא מאת עו”ד רשלנות רפואית:
התייעצו עמנו לגבי כמה עולה אובדן כושר עבודה וכל שאלה בעניין זה
במובן הפשוט כשאומרים אובדן כושר עבודה מדובר באדם שאיבד לגמרי את יכולת העבודה שלו במה שעבד עד הפגיעה, ואילו חופשת מחלה הכוונה היא מחלה זמנית שתחלוף ולאחר מכן יחזור העובד לעבודה השגרתית שעבד בה עד לפגיעה או המחלה. עד כאן בלשון המדוברת והשאלה היא האם זה תואם את ההגדרות המקצועיות של משרד הבריאות והחוק הישראלי כמו כן אחרי כמה ימי מחלה ביטוח לאומי משלם לעומת אובדן כושר עבודה. במאמרנו הנוכחי ננסה לענות על השאלות עד כמה שיתאפשר, אך תוכלו תמיד להתייעץ עמנו בעניינים אלו.
כמו גם לגבי המונחים המקצועיים – לקות, נכות ומוגבלות, איחור באבחון גידול, תאונת עבודה ימי מחלה מה ההגדרות וההבדלים בין המושגים. תוכלו להתייעץ גם על הקריטריונים לקבלת אישור על אובדן כושר עבודה, מה הכוונה חופשת מחלה, איך מתייחסים לנתונים אפידמיולוגיים ועוד. תוכלו לקבל מאתנו המלצות מפורטות לסדר פעולות בתביעות על אובדן כושר עבודה על מנת שתקבלו את הזכויות המגיעות לכם בצדק ובזכות. כל אדם שהגיע למצב של אובדן כושר עבודה לא עשה זאת מרצונו החופשי, הוא לא בחר בכך, ולכן צריך להתייחס אליו בכבוד הראוי.
אובדן כושר עבודה וימי מחלה – למה רק מי שנמצא במעגל העבודה זכאי?
הזכרנו את הרופא התעסוקתי. כדי לבדוק אובדן כושר עבודה וימי מחלה, משתמשים ברופא תעסוקתי. מה תפקידו של הרופא התעסוקתי ומה מקומו בקביעת כושר העבודה? השירותים של הרופא התעסוקתי מוגדרים בחוק בריאות ממלכתי (על פי תקנות מס מקביל 1973). הרופא התעסוקתי הוא זה שאמור להעריך את כושר העבודה של העובד וכן כמה עולה אובדן כושר עבודה שלו על ידי ביצוע בדיקה רפואית לאחר שהעובד נפגע מתאונה או חלה. כמו כן, הרופא התעסוקתי צריך לבדוק רפואית את המועמד לעבודה, לאחר מכן הוא יעשה בדיקות תקופתיות בהתאם לתקנות משרד העבודה.
הרופא התעסוקתי הוא האחראי על מתן חיסונים הנזקקים לצורך עבודה מסוימת וכן על אספקת ציוד של עזרה ראשונה במקומות העבודה. כל אדם עובד זכאי לדרוש בדיקת כושר עבודה על ידי רופא תעסוקתי (למעט מעט מקרים המוגדרים בחוק). ישנה בעיתיות בכך שרופא תעסוקתי הוא זה שבודק ובפרט בשל הסיבה שרק אדם עובד זכאי לבדיקה שכזאת. השאלה היא מה עושים אלה שעדיין לא נמצאים במעגל העבודה (צעירים וכדומה) שנפגעו או חלו כתוצאה מאיחור באבחון בקופת החולים או כל פגיעה אחרת ואינם יכולים לעבוד בעבודה סבירה.
ההגדרה של תאונת עבודה ימי מחלה ואובדן כושר עבודה בחברות הביטוח
לשם השוואה נתבונן בהגדרה של חברות הביטוח למונח אובדן כושר עבודה, בחברות הביטוח המונח מתייחס לפיצויים חודשיים שמבוטח זכאי לקבל במקרה של אובדן כושר עבודה מוחלט או חלקי – תלוי בפוליסות השונות. לפי הגדרות חברות הביטוח אובדן כושר עבודה חלקי פירושו שכתוצאה מתאונה או מחלה הוא אינו יכול לעבוד בעבודה שעבד ב-5 השנים האחרונות לפני אירוע התאונה או המחלה, לצורך כך הם מפעילים חוקרים פרטיים סיעוד.
יצוין כי חברות הביטוח אינן באות כתחליף לביטוח לאומי גם אם אחרי כמה ימי מחלה ביטוח לאומי משלם אלא כהשלמה למי שאינו זכאי לקבל קצבת ביטוח לאומי על פציעתו והוא עדיין לא הגיע לגיל פרישה. עד כאן לגבי ההגדרה של חברות הביטוח למושג של אובדן כושר עבודה שבאה בעקבות תאונת עבודה ימי מחלה.
אחרי כמה ימי מחלה ביטוח לאומי משלם ולפי מה הוא משלם
כעת נפנה לבעיה נוספת לגבי הגדרת מוגבלות לצורך קביעת אחוזי נכות כתוצאה מאובדן כושר עבודה וימי מחלה. נתחיל במונח ‘לקות’ מהי הגדרת החוק למונח זה? ההגדרה היא כל מצב שמפריע לפעילות היומיומית של בעל הלקות, גם אם מדובר בלקות פסיכולוגית, פיזיולוגית או אנטומית. וכמו כן גם שינוי במדדים רפואיים יכול להיחשב כלקות. לקות יכולה להיות לקות של מערכת או לקות של איבר מסוים. דוגמאות ללקות רפואית: כאבי גב, ירידה בתפקודי הגפיים, אוטם בשריר הלב ומחלת אסטמה קלה עד בינונית. מוגבלות היא מצב שנובע מתוך הלקות הרפואית. כל הגבלה ביכולת לבצע פעולה מסוימת באופן הנחשב נורמלי היא מוגבלות.
קיים חוסר בהירות בחוק בעניין המוגבלות לגבי מה ההגדרה של ‘נורמלי’, וכן איך בודקים דרגת חומרה של המוגבלות. בספר של הביטוח הלאומי שקובע כמה עולה אובדן כושר עבודה מוגדרים כאבי גב תחתון לצורך קביעת גובה אחוזי הנכות לפי רמת המוגבלות. וכך מגבלה קשה בתנועתיות מזכה את המוגבל ב-30% נכות, מגבלה בינונית בתנועתיות מזכה את המוגבל ב-20% נכות ומגבלה קלה בתנועתיות מזכה את המוגבל ב-10 אחוזי נכות. והשאלה היא איך בדיוק נקבעות החומרות, האם לפי תחושתו האישית של הרופא?! העבודה שלנו כעורכי דין היא להיכנס בדיוק למקומות האפורים האלה ולנסות להטות את הפסיקות בבית המשפט לטובת הלקוח.