תביעה לפי תקנה 9 היא תביעה העוסקת בנכות מוסבת. הכוונה היא למקרים שבהם התפתחה נכות כלשהי כתוצאה מהנכות הראשית, ופגיעה באיברים או מערכות אחרות כתוצאה מאבדן האיבר בחבלה המוכרת.
במילים פשוטות אנו מדברים על נכות ראשונית שהוכרה על ידי משרד הביטחון, והיא זו אשר גרמה להתפתחות בעיה נלווית. לדוגמה אם חייל סובל מנכות ברגלו הימנית והדבר גורם לו לצליעה – אם בהמשך יופיעו בעיות גב שהן תוצאה של הצליעה זוהי עילה לתביעת נכות מוסבת. תביעות מסוג זה שכיחות במקרים של פגיעה באיבר זוגי, למשל פגיעה ביד ימין אשר גרמה למאמץ יתר ביד שמאל ובשל כך גם היא נפגעה. אך תמיד יש צורך להוכיח את הקשר הסיבתי בין הנכות הראשונה לזו שהופיעה אחר כך.
אין מדובר בתביעת החמרת מצב, זהו מקרה שונה. החמרת נכות מתייחסת למצב שבו ישנה החמרה בנכות המקורית ולא התווספות של נכות משנית שהיא תוצאה של הנכות הראשונית. למשל פגיעה בעמוד השדרה אשר מחריפה וגורמת למוגבלות גדולה יותר אצל הנכה. אך גם בהחמרת מצב תוכלו להגדיל את אחוזי הנכות.
נכות מוסבת
תביעה לפי תקנה 9 נעשית לאחר שמשרד הביטחון הכיר כבר בפגימה שתבע הנכה. במסגרת התביעה הנכה יכול לבקש שיקבעו לו אחוזי נכות נוספים. דבר המגדיל את סכומי הפיצוי המגיעים לו (בהמשך נציג טבלת פיצויים לפי אחוזי נכות). לצורך ההכרה בתביעה מכונסת ועדה רפואית הדנה בשאלת הקשר הסיבתי בין הנכות הראשית לבין הנכות הנלווית. במידה ויוכח הקשר הוועדה תקבע אחוזי נכות נוספים. כמובן שהוכחת הקשר הסיבתי היא לא תמיד עניין מובן מאליו, לצורך הגשת התביעה רצוי להיעזר בעורך דין מומחה לתביעות משרד הביטחון אשר יכין את כל התיק הרפואי, הבדיקות וחוות הדעת הרפואיות שיש להציג בפני הוועדה.
במידה ופניתם לוועדה הרפואית והבקשה נדחתה, זהו עדיין אינו סוף פסוק. ניתן להגיש ערעור על ההחלטה. את הערעור מגישים לוועדה הרפואית העליונה של משרד הביטחון. אם לא נעזרתם ב עורך דין נכי צה“ל בתביעה ונדחיתם, בפעם הבאה יש להיערך כראוי – פנו לעורך דין על מנת להגיש ערעור בתוספת כל התימוכין הרפואיים להוכחת הקשר הסיבתי.
תביעה לפי תקנה 9
המקרים הרפואיים עשויים להיות שונים ומורכבים, לכן תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין לענייני תביעות משרד הביטחון. לא רק נכויות בעלות אופי אורתופדי הן עילה לתביעה אלא גם נזק נפשי, פגיעות שנוצרו כתוצאה משימוש בתרופות עבור הנכות המקורית ועוד.
כמו כן חשוב לדעת שאין התיישנות על הגשת תביעת נכות מוסבת! היווצרות של נכות משנית בעלת קשר סיבתי לנכות המקורית יכולה להתרחש גם לאחר שנים רבות. גם אם עברו שנים רבות מאז השחרור מהשירות ו/או ההכרה בנכות המקורית, עדיין ניתן להגיש תביעה לפי תקנה 9. אך שימו לב! מרגע אבחון הנכות המשנית, כן ישנה תקופת התיישנות ולכן חשוב למהר להגיש תביעה נגד משרד הביטחון.
טבלת פיצויים לפי אחוזי נכות
במסגרת שיטת התגמולים הנהוגה במשרד הביטחון נקבעה השיטה הבאה:
1%-9% נכות – התובע זוכה להכרה כנכה צה“ל, דבר המעניק לו זכויות מסוימות אך ללא קצבה חודשית וללא תשלומי פיצוי חד פעמיים.
10%-19% אחוזי נכות – החל מ 10% לנכה מגיע סכום פיצוי חד פעמי.
20% אחוזי נכות ומעלה – אלו מעניקים לנכה גם קצבה חודשית וגם תשלום פיצוי חד פעמי. כמו כן ישנה מעטפת של שירותים והטבות שונות.
להלן טבלת פיצויים לפי אחוזי נכות, הטבלה מתייחסת לסכום הפיצוי החד פעמי:
10% – 55,981.48 ש”ח
11% – 71.272.71 ש”ח
12% – 88,326.33 ש”ח
13% – 104,446.92 ש”ח
14% – 120.463.84 ש”ח
15% – 136,066.09 ש”ח
16% – 153,430.71 ש”ח
17% – 170,069.65 ש”ח
18% – 187,537.94 ש”ח
19% – 211,744.75 ש”ח.
שימו לב כי הטבלה עשויה להתעדכן מידי שנה, טבלה זו מייצגת את סכומי הפיצוי בשנת 2021.
עורך דין נכי צה“ל – אילן בנימיני
אם נפגעתם במהלך השירות הצבאי, מגיע לכם פיצוי. בכל הליך של הגשת תביעות למשרד הביטחון או התנהלות מול ועדות רפואיות חשוב להיעזר ב עורך דין מומחה לתביעות משרד הביטחון. משרד הביטחון הוא אחד הגופים הגדולים והחזקים במדינה וצריך לדעת כיצד להתנהל מולם. ההליכים עצמם עשויים להיראות לכם פשוטים ואתם עשויים לחשוב שאין צורך בעזרה משפטית. אך בפועל אתם עשויים להיכשל בהצגת הנתונים, להחסיר מידע חשוב או להוסיף מידע מיותר – כל אלו עלולים בסופו של דבר לפגוע בסיכוי הצלחתכם.
למשרדנו ניסיון רב ב ייצוג נכי צה“ל בתביעות כנגד משרד הביטחון – תביעה לפי תקנה 9, תביעת החמרת מצב ותביעה להכרה בנכות. אנו נייצג אתכם בכבוד ורגישות ונסייע לכם לקבל את מה שמגיע לכם.