פציעת ברך בצבא היא אחת הפציעות השכיחות של חיילים. היא יכולה להתרחש במהלך פעילות מבצעית, אך גם במהלך אימונים ומאמץ גופני – דברים שעוסקים בהם הרבה במהלך השירות. פציעות יכולות להיות קלות ולעבור לאחר טיפול רפואי ללא מגבלות והשלכות ארוכות טווח, אך לצערנו זה לא תמיד המקרה. לכן יש לקחת זאת בחשבון כבר ברגע התרחשות המקרה ולפנות לייעוץ משפטי באמצעות עורך דין לתביעות משרד הביטחון.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
ישנם סוגים שונים של פציעות ברך שניתן לקבל במהלך השירות הצבאי. אחת הפציעות השכיחות היא קרע ברצועה הצולבת הקדמית בצבא. אך יכולות להיות גם פציעות נוספות כמו מתיחה או קריעה של גיד או שריר, קרע במניסקוס ועוד. לכל פגיעה ישנם מאפיינים אחרים, טיפול שונה וגם השלכות אחרות בטווח הארוך.
במאמר זה נתמקד בקרע ברצועה הצולבת, כיצד להתנהל מבחינה משפטית וגם כמה מילים על ערעור נכים בהקשר זה.
קרע ברצועה הצולבת בצבא
בואו נתחיל מכמה מילים על מבנה הברך. הברך היא מבנה הכולל שלוש עצמות, הפיקה (בחלק הקדמי), המניסקוסים (הסחוסים שבין העצמות) והבורסה. ואת הברך מיצבים שרירים, גידים ורצועות.
ישנן 4 רצועות מרכזיות בברך – הרצועה הצולבת הקדמית ׁACL, הרצועה הצולבת האחורית PCL, הרצועה הצידית החיצונית LCL, והרצועה הצדדית הפנימית MCL.
קרע ברצועה הצולבת הקדמית – קרע זה יכול להתרחש בתנועה סיבובית של הגוף מעל הברך. לעתים ניתן אפילו לשמור את הרגע שבו הרצועה נקרעת, וזמן קצר לאחר מכן תופיע נפיחות. במקרים של נפיחות חמורה הגורמת לכאב רב מבצעים ניקור על מנת להוציא דם המצטבר באזור. הטיפול בבעיה יכול להתבצע באמצעות פיזיותרפיה ובמקרים מסוימים יש צורך בהליך כירורגי (שחזור רצועה).
פציעת ברך בצבא
בסמוך למועד הפציעה יש למלא דוח פציעה בצבא (טופס 141). חלק מהדוח ממלא החייל שנפצע ובו עליו לפרט את נסיבות החבלה, הזמן, המקום, והעדים למקרה. את החלק השני ממלא הקצין שטיפל במקרה ובו הוא מציין את פרטי הפציעה והטיפול שניתן. החלק השלישי של הדוח מיועד עבור המפקד הישיר והחלק האחרון ממולא על ידי מפקד היחידה.
שימו לב שאם הפציעה התבצעה מחוץ לבסיס, למשל כאשר הייתם בחופשה, הצבא נושא באחריות רק במידה וזו הייתה שהייה מאושרת מחוץ לבסיס. מקרה שבו יצאתם מהבסיס ללא אישור מונע מכם לקבל פיצוי.
מלבד דוח הפציעה חשוב שתשמרו כל מסמך רפואי הנוגע לטיפול שקיבלתם. ישנה חשיבות גדולה לטיפול רפואי מיידי, מבחינה משפטית נדרש להוכיח קשר סיבתי בין הפעילות הצבאית לבין הפציעה. יתכן כי אתם סובלים מחבלה קטנה והתעלמתם ממנה, אך לאחר זמן היא תחמיר. וכאשר תפנו לטיפול רפואי במועד מאוחר יותר תהיה בעיה להוכיח את הקשר הסיבתי.
זהו גם זמן טוב להרים טלפון ולהתייעץ עם עורך דין משרד הביטחון.
קרע ברצועה הצולבת בצבא עשוי להוביל לניתוח, אך גם אם אין צורך בניתוח עדיין יש צורך בטיפול הכולל פיזיותרפיה. ללא טיפול אתם תהיו מוגבלים בפעילותכם הפיזית, גם זו הקשורה להמשך השירות הצבאי, וגם בחייכם האזרחיים. ההליך הטיפולי עשוי להיות ארוך וממושך.
לאחר פציעת ברך בצבא, לעתים הטיפול פותר את הבעיה, אך ישנם גם מקרים בהם החיילים סובלים ממגבלות תנועה ו/או כאבים גם בהמשך. הדבר תלוי בסוג הפציעה ודרגת חומרתה. כלומר יש כאן פגיעה תפקודית ופגיעה באיכות החיים, ולכן עליכם להגיש תביעת פיצויים. במקרה זה עליכם להגיש תביעה נגד משרד הביטחון ואם תתקבל היא עשויה לזכות אתכם בפיצויים ואחוזי נכות.
במקרה של פציעת ברך בצבא, חשוב להקדים להגיש את התביעה על מנת לממש את הזכויות. כך תוכלו להבטיח כי הצבא יישא בעלויות הטיפול והשיקום. את התביעה מגישים לקצין התגמולים באגף השיקום.
קצין התגמולים ייבחן את התביעה ויחליט האם להעביר אותה הלאה אל הוועדה הרפואית, או לדחות את התביעה. לכן חשוב שכבר בשלב זה יעמוד לרשותכם עורך דין נכי צה“ל. כאשר קצין התגמולים בוחן את התביעה הוא נעזר במומחים המנסים לענות על השאלה האם הפציעה היא אכן תוצאה של השירות. ההחלטה היא לא רק עניין של כן או לא, הצבא עשוי לקחת אחריות על חלק מסוים מהפציעה, כלומר לטעון שהיא לא נגרמה באופן מוחלט כתוצאה מהשירות הצבאי. לצורך קבלת ההחלטה הצבא גם יבדוק את ההיסטוריה הרפואית. וכל הדברים הללו עלולים להשפיע על אחוזי הנכות והפיצויים שתקבלו.
אל תוותרו על הפיצויים!
לאור המצב - משרדנו יעניק ייעוץ ראשוני חינם מרחוק*
ערעור נכים
לאחר שקצין התגמולים יעביר את התביעה אל הוועדה הרפואית, הם יבדקו את המצב ויחליטו על הפיצויים ואחוזי הנכות. חשוב שתילחמו למען הזכויות שלכם. קרע ברצועה הצולבת בצבא עלול לפגוע בתפקוד שלכם, ואתם זקוקים לפיצויים ואחוזי הנכות לצורך ההתמודדות הצפויה לכם במהלך חייכם.
במידה ואתם מאמינים כי החלטת הוועדה הרפואית המחוזית אינה מוצדקת ואינה משקפת את המצב הרפואי והנזק שנגרם לכם, אתם יכולים להגיש ערעור נכים.
יש להגיש את הערעור אל ועדה רפואית עליונה תוך 45 יום מקבלת הודעת קצין התגמולים על החלטת הוועדה. הוועדה תקיים דיון בנושא ובסמכותה לבטל או לשנות החלטות של הוועדה המחוזית.
בין אם מדובר בהגשת תביעה נגד משרד הביטחון או ערעור נכים, חשוב שתיעזרו בעורך דין העוסק בייצוג נכי צה“ל. ללא עזרה משפטית אתם פשוט עשויים להירמס על ידי המערכת. עורך דין אילן בנימיני, עו”ד נכי צה”ל, עומד לשירותכם.
עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות.